Hidroelectrica a demarat o licitație pentru studiile preliminare ale unui parc fotovoltaic uriaș de 1500MWp în Dăbuleni-Sadova, Dolj. Valoarea estimată pentru aceste studii este de aproximativ trei milioane de lei. Parcul fotovoltaic va fi construit pe un teren neproductiv concesionat direct de la Agenția Domeniilor Statului.
Conform anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, valoarea contractului denumit “Elaborare documentații tehnico-economice Studiu de fezabilitate (inclusiv studii suport), documentații necesare autorizării execuției și documentație de atribuire pentru contractarea la cheie a proiectului “Valorificare potențialului energetic solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova” este de aproximativ 3 milioane de lei.
Licitația vizează elaborarea documentației tehnico-economice și a studiilor de fezabilitate pentru proiect. Criteriile de selecție includ atât prețul (40% din punctaj) cât și experiența echipei și planul de lucru. Durata contractului este de doi ani, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12 octombrie.
Proiectul a fost deja declarat de importanță națională de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Hidroelectrica estimează, în caietul de sarcini, că este vorba despre utilizarea a 2.200 de hectare de teren neproductiv pentru parcul fotovoltaic cu capacitatea de 1.500 MW, în condițiile în care sunt disponibile circa 3.000 de hectare. Conform unei declarații din 2022 a directorului general adjunct al ADS ”Aproape 3.000 de hectare de teren neproductiv la Piscu Sadovei, Dăbuleni, sau de categoria 5 mai bine spus, aproape 2.000 de hectare la Grindu Chituc și mai sunt încă aproape 7.000 de hectare în toată țara de terenuri neproductive care vor putea fi puse la dispoziție inclusiv fermierilor contractori la ora actuală, dar și altor doritori care doresc să dezvolte astfel de capacități” (Agrointel.ro.)
Locația este cea mai bună din România pentru un parc fotovoltaic, cu un nivel al radiației solare de 1.400 kWh/mp/an, nivelul maxim de la noi din țară. Un aspect foarte important de notat este faptul că proiectul ar urma să beneficieze și de o instalație de stocare de 300 MW. Acest lucru va ajuta la echilibrarea SEN. Racordarea sa ar urma să se facă la linia de 400 kV Țânțăreni-Kozlodui, iar parcul fotovoltaic ar urma să produducă circa 1,75 TWh de energie electrică anual.
Dacă va fi și realizat, aceasta ar putea fi unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa și cu siguranță cel mai mare din România la acest moment, în condițiile în care firma Monsson, controlată de Emanuel Muntamrk, pionierul regenerabilelor din România, construiește un parc fotovoltaic de 1.000 MW în Arad.
Investiția totală ar putea depăși 1,2 miliarde de euro, cu posibilitatea de a fi parțial finanțată din fonduri europene. Detaliile exacte vor fi stabilite după finalizarea studiilor solicitate.