Exporturile de panouri solare din China au crescut cu 34% în prima jumătate a anului 2023, atingând un volum impresionant de 114 gigawați (GW) livrați la nivel mondial. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost exportați 85 GW, potrivit unei noi analize efectuate de think tank-ul de energie Ember.
Reprezentând aproximativ 80% din cota de piață globală în domeniul producției de panouri solare, exporturile Chinei au implicații majore la nivel mondial pentru adoptarea surselor regenerabile de energie.
„Creșterea solarului este fenomenală,” afirmă Sam Hawkins, coordonatorul de date de la Ember. „Lumea concurează pentru a valorifica această sursă de energie curată, ieftină și abundentă, care să alimenteze economia viitorului. Este clar că capacitatea de producție globală nu este factorul limitativ pentru a atinge creșterea de cinci ori a energiei solare până în 2030.”
Peste jumătate din panourile solare exportate din China în prima jumătate a anului 2023 au avut ca destinație Europa (52,5%). Regiunea a văzut cea mai mare creștere absolută la nivel global, exporturile din China crescând cu 47% față de anul trecut (+21 GW), ajungând la un total de 65 GW livrați în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu 44 GW în aceeași perioadă a anului trecut. Odată instalate, aceste capacități noi ar putea furniza aproximativ 2% din cererea anuală de electricitate a Europei – similară cu cererea Belgiei. O urmare a acestui fapt este si ieftinirea masivă a panourilor in zona Europeana.
După Europa, Brazilia este cel mai mare importator, cu 9,5 GW în primele șase luni ale anului 2023, o cantitate similară cu aceeași perioadă a anului trecut (9,4 GW). Cu toate acestea, cea mai rapidă creștere are loc în Africa și Orientul Mijlociu.
Sudul Africii a văzut cea mai mare schimbare în orice țară în afara Europei, importând 3,4 GW de panouri solare din China în primele șase luni ale anului 2023, o creștere de 438% (+2,7 GW) comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ca rezultat, Africa a înregistrat o creștere de 187% (+3,7 GW), fiind regiunea cu cea mai rapidă creștere.
Orientul Mijlociu a fost regiunea cu a doua cea mai rapidă creștere relativă, crescând cu 64% (+2,4 GW) în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, rata sa de creștere ridicată are un punct de plecare foarte mic. Arabia Saudită a crescut de șase ori importurile de panouri solare din China, ajungând la 2,8 GW în prima jumătate a anului 2023, în timp ce Emiratele Arabe Unite au crescut importurile cu 33%, ajungând la 1,4 GW.
Singura regiune care a văzut o scădere a importurilor din China a fost Asia, deoarece India s-a concentrat pe creșterea capacității de producție internă.
SUA a redus deja la aproape zero importurile din China, alegând să se aprovizioneze din Asia de Sud-Est. Actul de Reducere a Inflației al administrației Biden a stimulat investiții semnificative în capacitatea de producție internă de panouri solare.
Cu o capacitate de producție globală care se așteaptă să se dubleze din nou până la sfârșitul anului 2024, oferta globală de panouri nu este ceea ce limitează creșterea solarului – ci capacitatea instalată de PV. Există un stoc uimitor de 40 GW de panouri solare în depozitele europene, datorită birocrației, lipsei de instalatori de sisteme solare și a unei așteptări îndelungate pentru a fi integrate în rețea.
„Avem suficiente panouri solare, trebuie doar să ne ocupăm de instalarea lor,” spune Sam Hawkins. „Politicile ar trebui să se concentreze pe asigurarea faptului că instalarea și integrarea în rețea pot crește la fel de rapid ca și aprovizionarea globală de module.”